Connect with us

Szervusz! Mit keresel?

Hírek

Nagyvonalú megállapodás a londoni vakcinacsúcson – 9 milliárd dollár gyűlt össze

Virológiai kutatómunka MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Csaknem 9 milliárd dolláros finanszírozási csomagról született megállapodás azon a londoni vakcinacsúcson, amelynek célja 300 millió gyermek beoltása a világ legszegényebb országaiban még mindig pusztító, de oltással megelőzhető járványos betegségek ellen.

A koronavírus-járvány miatt videókapcsolattal tartott értekezleten döntés született arról is, hogy a részt vevő szervezetek és országok elősegítik az új koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni majdani vakcina globális alkalmazását. A brit kormány által szervezett, csütörtökön késő este véget ért, egynapos globális vakcinacsúcson – Global Vaccine Summit – 32 adományozó ország, valamint 12 magánalapítvány, vállalat és szervezet 2025-ig szóló, 8,8 milliárd dolláros támogatási programról állapodott meg.

A finanszírozás kedvezményezettje az Oltóanyag- és Immunizációs Világszövetség (GAVI), amelynek támogatói között van az adományozó országok mellett az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), valamint a Bill és Melinda Gates Alapítvány. A londoni csúcson összeállított finanszírozási csomag értéke jóval meghaladja az eredeti célkitűzést, a rendezvény szervezői ugyanis előzetesen 7,4 milliárd dollár összegyűjtését vették tervbe. Az elsődleges cél az, hogy 300 millió gyermek juthasson védőoltáshoz a világ szegény országaiban olyan betegségek ellen, mint a kanyaró, a torokgyík vagy a gyermekbénulás.

A szervezők szerint a közös fellépés annál is inkább sürgető, mert a koronavírus-világjárvány életfontosságú immunizációs programokban okozott fennakadásokat. A GAVI, a WHO és az UNICEF becslései szerint emiatt 80 millió, egyévesnél fiatalabb kisgyermeket fenyegetnek járványos betegségek.

Bill Gates, a Microsoft szoftvertechnológiai óriáscég társalapítója, a Bill és Melinda Gates Alapítvány társelnöke a csütörtöki londoni csúcson úgy fogalmazott: a koronavírus-világjárvány legyőzéséhez nemcsak tudományos, de nagyvonalúsági áttörésre is szükség van, és ez a londoni rendezvényen megtörtént. Gates szerint a csúcsértekezleten elért finanszírozási megállapodás biztosítja, hogy amint elkészülnek a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni oltóanyagok, globális együttműködéssel e vakcinák világszerte hozzáférhetővé váljanak.

A rendezvényen megállapodás született egy olyan finanszírozási mechanizmus létrehozásáról is, amely lehetővé teszi az alacsony és a közepes jövedelmű országok hozzáférését a koronavírus-vakcinákhoz. Ehhez a pénzügyi csomaghoz első lépésként 12 adományozó szervezet és ország 567 millió dollárt folyósít.

A kezdeményezéshez a vakcinagyártók közül elsőként az AstraZeneca gyógyszeripari óriásvállalat csatlakozott. A cég garanciát vállat arra, hogy az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett koronavírus-vakcinából 300 millió adagot tesz hozzáférhetővé a program keretében. Az emberi tesztelés alatt álló vakcinát az Oxfordi Egyetem tudósai fejlesztették ki, és az egyetem már megállapodott az AstraZenecával a globális forgalmazásról és gyártásról arra az esetre, ha az oltóanyag beválik.

Forrás: MTI

 

Klikk ide a hozzászoláshoz!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Advertisement

Kapcsolódó cikkek

Koronavírus

Belgium tovább folytatja a koronavírus ellen az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina alkalmazását, mivel szakvélemények szerint az “oltóanyag jó,...

Koronavírus

Eddig sosem tapasztalt mértékű romlás jellemzi az elmúlt napok járványügyi adatait, kiemelten fontos ezért a higiénés szabályok betartása és a védőoltás felvétele – közölte...

Koronavírus

A koronavírus-járvány harmadik hullámában egyre fiatalabbak egyre súlyosabb állapotban kerülnek intenzív osztályra – hangsúlyozta Péter Ádám, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ intenzív terápiás szakorvosa...

Koronavírus

Tudunk változtatni bizonyos mértékig az oltási stratégiánkon”. Ennek az a célja, hogy minél több embernek adjuk be a védőoltásnak legalább az első adagját minél...

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!