Connect with us

Szervusz! Mit keresel?

Hírek

Budapesten is enyhítenek a korlátozásokon

DCIM/101MEDIA/DJI_0339.JPG

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentésének megfelelően, vasárnap éjfélkor megszűnnek a koronavírus-járvány miatt bevezetett budapesti kijárási korlátozások – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, az M1 aktuális csatornán. Gulyás Gergely közölte, a fővárosban a május 4-től életbe lépett vidéki enyhítés szabályai érvényesek, aminek értelmében mindenki köteles lehetőleg másfél méteres védőtávolságot tartani másoktól.

A tárcavezető köszönetet mondott a budapestieknek, amiért hosszú ideig fegyelmezetten betartották a kijárási korlátozásokat, egyúttal figyelmeztetett, a most életbe lépő kevésbé szigorú intézkedések betartása is ugyanilyen fontos.

Megerősítette, amennyiben a járvány tendenciája változatlan marad, akkor a kormány május végén kérni fogja a veszélyhelyzeti felhatalmazás megszüntetését az Országgyűléstől.

Gulyás Gergely kifejtette, a kormány két héttel ezelőtt azért csak vidéken oldotta fel a korlátozásokat, mert a fertőzöttek és a halálesetek is Budapesten koncentrálódtak. Az elmúlt napokban Budapesten is sokkal többen gyógyultak meg, mint amennyien megbetegedtek, ezért mára – bár még mindig a fővárosban van a legtöbb fertőzött – az aktív betegek száma jelentősen csökkent – tette hozzá. Hangsúlyozta, a kormány mindenkivel konzultált, hogy felelősségteljes döntést hozhasson: kikérték a polgármesterek, virológus szakemberek, orvosok véleményét. “Nem méltatlan vitákra, hanem felelősségteljes döntésekre van szükség” – jelentette ki.
Elmondta, a budapesti korlátozások feloldásáról szóló rendelet még szombaton megjelenik, amelyben a felsorolt szabályok lesznek részletezve:

  • Budapesten is kötelező a maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében.
  • A fővárosban is megmarad, hogy a 65 év felettiek reggel 9 óra és dél között látogathatják az élelmiszerboltokat, drogériákat és gyógyszertárakat, mindenki más pedig az ezen kívüli időszakban.
  • A piacok nyitva tartása ettől eltérő lehet az önkormányzatok döntése alapján, a fővárosban ez a kerületek hatáskörébe tartozik.
  • A közterületek, parkok és a szabadtéri játszóterek hétfőtől látogathatók.
  • Hétfőtől valamennyi üzlet látogatható, a szolgáltatások szabadon igénybe vehetők, a vendéglátóhelyeken pedig a kerthelyiségek, teraszok nyithatnak meg a fővárosban.
  • A vendéglátóhelyeknek hétfőtől szeptember 1-jéig nem kell közterület-használati díjat fizetniük a teraszaik után, mivel óriási veszteségeket szenvedtek el az idén.
  • A strandok, szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumokhoz és az állatkerthez hasonlóan, nyitva tarthatnak.
  • Az istentiszteletek és misék, valamint a polgári házasságkötés és temetés egyaránt megtarthatók.
  • Vidéken június 1-jétől lehet legfeljebb 200 fős lakodalmakat tartani, Budapesten erre június 15-től nyílik majd lehetőség akár szállodákban, vagy éttermekben is.
  • Hétfőtől Budapesten is nyitva lehetnek az egyetemek, de ehhez mindenhol a rektor döntése is szükséges, akinek a védőtávolság betarthatóságát is biztosítania kell az intézményében.
  • A felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása továbbra is tilos.
  • A védőtávolság megtartásának feltételeiről mindenhol az üzemeltetőknek kell gondoskodnia – emlékeztetett a tárcavezető.

Forrás: MTI

Klikk ide a hozzászoláshoz!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Advertisement

Kapcsolódó cikkek

Koronavírus

Belgium tovább folytatja a koronavírus ellen az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina alkalmazását, mivel szakvélemények szerint az “oltóanyag jó,...

Koronavírus

Eddig sosem tapasztalt mértékű romlás jellemzi az elmúlt napok járványügyi adatait, kiemelten fontos ezért a higiénés szabályok betartása és a védőoltás felvétele – közölte...

Koronavírus

A koronavírus-járvány harmadik hullámában egyre fiatalabbak egyre súlyosabb állapotban kerülnek intenzív osztályra – hangsúlyozta Péter Ádám, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ intenzív terápiás szakorvosa...

Koronavírus

Tudunk változtatni bizonyos mértékig az oltási stratégiánkon”. Ennek az a célja, hogy minél több embernek adjuk be a védőoltásnak legalább az első adagját minél...

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!