Connect with us

Szervusz! Mit keresel?

Hírek

Marad az ingyenes parkolás, a strandok látogatóinak száma nem lesz korlátozva

Nem lesz létszámkorlát a strandokon (Címlapfotó: Pixabay)

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a legújabb magyarországi adatok alapján következtetésként az biztosan levonható, hogy napok óta kiegyenlítődöttek és tendenciózusan csökken az aktív fertőzöttek száma. Ennek ellenére indokolt a járványügyi készültség folyamatos fenntartása.

A fertőzés veszélye ugyan csökkent, de a tömegközlekedési eszközökön továbbra is el kell kerülni a tumultust, ezért a kormány a veszélyhelyzet fennállásának idejére fenntartja az országban az ingyenes parkolásra vonatkozó szabályt, amely csökkenti a tömegközlekedés igénybevételét, mondta Gulyás.

Nem lesz külön jogszabály arról, hogy mennyien látogathatják most a strandokat és szabadtéri fürdőket. A fürdőknek van saját működtetési szabályzatuk, ez alapján a fürdő üzemeltetője kötelező gondoskodnia arról, hogy ne legyen túlzsúfoltság. A tisztifőorvos ajánlása szerint egy főre minimum 4 négyzetméternek kell jutnia.

Az elmaradt iskolai kampányoltások a kedvező járványhelyzet miatt most már megtarthatóak lesznek. Kétféle oltás “szenvedett késedelmet a megszokott rendhez képest” a járványhelyzet miatt, a tisztifőorvos szerint, a hetedik osztályosok számára kötelező Hepatitis B vírus-elleni védőoltási programja, és a HPV vírus elleni oltást kérő iskolás lányok szabadon választható oltási programja is folytatódik most. Mindkét oltás esetében megtörténtek ősszel a védőoltások az őszi kampányidőszakban, az első adag után márciusban jött volna a folytatás, de ez részben elhalasztódott a járvány miatt. Ezeknek pótlására a tervek szerint május 25 és június 12 között lesz lehetőség.

A bölcsődék és óvodák újranyitása miatt reggelente, a munkaidő kezdete miatt kialakulhat nagyobb tömeg. Müller Cecília arra kérte a gyermekgondozókat és a szülőket is, hogy igyekezzenek nem zsúfolódni, de számukra a maszkviselés nem kötelező.

Az őszi-téli időszakban mindenképp kell majd számolni a koronavírussal Müller Cecília szerint, aki már csak emiatt is éberséget javasolt.

Közép-Európa nem áll rosszul a fertőzéssel szembeni harcban, de aki még nem fizette be külföldi nyaralását, az lehetőleg még várjon ki, mondta Gulyás Gergely a kérdésre, mit javasol a kormány a vakációt tervező családoknak.

Az ottalvós táborok nagyobb kihívást jelentenek, mint a napközis táborok, mert a gyerekek hosszabb ideig vannak együtt, az ágyak elhelyezése és az ágyneműk fertőtlenítése is többletkihívás– mondta Müller Cecília. Azt javasolta, hogy jó időben az ilyen táborokban éjjel is tartsák nyitva az ablakokat, és azokon legyen szúnyogháló. A táborok szervezőinek arra is figyelniük kell, hogy a gyerekek között túl ne alakuljon ki nagy tömörülés. A táborok szervezői a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakembereivel is egyeztethetnek, hogy mire kell még figyelniük.

Klikk ide a hozzászoláshoz!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Advertisement

Kapcsolódó cikkek

Koronavírus

Belgium tovább folytatja a koronavírus ellen az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina alkalmazását, mivel szakvélemények szerint az “oltóanyag jó,...

Koronavírus

Eddig sosem tapasztalt mértékű romlás jellemzi az elmúlt napok járványügyi adatait, kiemelten fontos ezért a higiénés szabályok betartása és a védőoltás felvétele – közölte...

Koronavírus

A koronavírus-járvány harmadik hullámában egyre fiatalabbak egyre súlyosabb állapotban kerülnek intenzív osztályra – hangsúlyozta Péter Ádám, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ intenzív terápiás szakorvosa...

Koronavírus

Tudunk változtatni bizonyos mértékig az oltási stratégiánkon”. Ennek az a célja, hogy minél több embernek adjuk be a védőoltásnak legalább az első adagját minél...

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!