Szépség, esztétika

Tények és tévhitek az aknéról

Fotó: PixaBay

Nyáron a napsütés és a tengeri levegő jót tesz az aknés bőrnek, mégis sokaknál pont a legmelegebb hónapokban jönnek elő újabb és újabb pattanások. Dr. Péter Ivánnal, a Komlói Kórház bőrgyógyász főorvosával beszélgettem a pattanásokkal kapcsolatos tényekről és tévhitekről.

-Itt a nyár, a tinédzserek nagy része pedig örömmel fekszik ki a napra, hogy pattanásait „leszárítsa”. Helyesen cselekszenek?

– A nyár hamis barátja az aknés bőrnek, hisz a napsütés önmagában jótékony hatású, valóban szárítja a bőrt, azonban a nagy meleg fokozott verejtékképződéshez vezet, így az pont ellenkezőleg hat, erősen ronthatja a tüneteket. A tengerparti levegő „gyógyító” erejéről szóló állítások is valósak, azonban a makulátlan bőr érdekében figyelni kell, hogy szomjunkat ne túlzottan lehűtött italokkal oltsuk, illetve a fagylaltevésben is ismerjük a mértéket. A zsíros, pattanásos bőrű felnőttek esetén nyaralás alatt a túlzott alkoholfogyasztás okozhat még bőrproblémákat.

-Ezek szerint az étkezési szokásainkkal is összefügg a pattanások megjelenése?

-Az olajos ételek, olajos magvak, rágcsálnivalók, illetve a fűszeres ételek nem a „bőrbarát étrend” részei. Akinek aknéra hajlamos a bőre, annak erősen ajánlott kerülni ezeket. Ahogy a korábban említett túlzottan lehűtött ételek, úgy a forró italok és ételek is rossz hatással vannak a pattanások kialakulására. Aki a kávéja mellé elszív egy cigarettát is, az bizony duplán tesz rosszat a bőrének, hisz mind a koffein, mind pedig a nikotin hatására újabb és újabb kis kráterek keletkeznek a bőrön.

-Mostanság nagyon divatosak a fehérje alapú diéták. Igaz, hogy akár ezek is fokozhatják a pattanások kialakulását?

-A túlzott fehérjefogyasztás a felnőttek esetében is pattanások kialakulásához vezet. A testépítők által elfogyasztott fehérjemennyiség már meglátszik az arra érzékenyek bőrén. A fogyókúrák, vagy életmódváltások során fontos szerepet kap a testedzés is. Főleg nyáron a verejtékezés még fokozottabb mértékű, ami ugyancsak az aknék megjelenését eredményezi.

– Előbb elmúlnak a pattanások, ha nyomkodjuk őket?

– Nem szabad a bőrünket piszkálni, bármennyire is nagy a késztetés, mert ezzel csak rosszat teszünk, a gyulladás, a fertőzés súlyosbodik. Érdemes kozmetikushoz fordulni, aki steril körülmények között tisztítja ki a bőrt. Abban az esetben, ha már a kozmetikus, illetve a recept nélkül kiváltható készítmények sem segítenek, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, mert a pattanások akár maradandó nyomokat, hegeket is hagyhatnak a bőrön.

Click to comment

Kapcsolódó cikkek

Szépség, esztétika

A botox kezelés mellett a hialuronsavas töltés a legkedveltebb és legismertebb szépészeti eljárás napjainkban. Előnye, hogy akár percek alatt óriási változás érhető el, egy...

Hírek

Az EGÉSZSÉGINFO.HU Neked szól, ha törekszel arra, hogy egészségesen élj, de … a sok munka, vagy épp a család mellett ez nem megy mindig...

Szépség, esztétika

Itt a tavasz, a nap melegen süt, és ‘ereje’ is van. Akik kertes házban laknak, vagy lakásuk erkéllyel rendelkezik, az otthonmaradás szabályai mellett előszeretettel...

Copyright © 2020 - Egészséginfó.hu