Connect with us

Szervusz! Mit keresel?

Betegségek

Mikor gyanakodjunk ételintoleranciára?

Az ételérzékenység jellemző tünetei az emésztőrendszeri válaszok

Puffadás, hasfájás, hasmenés az étel elfogyasztása utáni fél órában? Általában ezen jelek után mindenki egyértelműen ételallergiára gyanakszik. Migrén, fejfájás, vagy asztmás köhögés? Bizony ezek a panaszok után is gyanakodhatunk, hogy az étrendünkkel van probléma. Cikkünkben összefoglaljuk, mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között és mit tehetünk, ha egyik, esetleg másik fennállására gyanakszunk.

Az ételallergiát viszonylag könnyebb diagnosztizálni, a páciensek nagy része étkezések után azonnal felmerülő problémák alapján érzi, hogy mely ételekkel, mely összetevőkre lehet érzékeny. Az ételintolerancia esetében ez már nem olyan egyértelmű, hisz van, mikor napokkal később jelentkeznek a panaszok, amik nagyon sokfélék lehetnek bőrkiütéstől a fáradtságon át a migrénig.

Az ételallergia akár végzetes is lehet, hisz amennyiben immunválaszt vált ki szervezetünkben, akkor eszméletvesztést, fulladásos tüneteket is produkálhat a páciens. Az ételintolerancia esetében ilyesmitől szerencsére nem kell tartanunk.

Az ételintolerancia viszonylag gyakran fordul elő, a gyakori fogyasztás következménye, gyulladást okoz a szervezetben és a panaszokat kiváltó ételek fogyasztásának mellőzésével visszafordítható. Az ételallergia viszonylag ritka, viszont élethosszig tartó betegség, amely Prick-teszttel (bőrteszt) kimutatható.

Allergia esetén többnyire annak klasszikus tünetei figyelhetők meg: bőrpír, tüsszögés, szénanátha, légzési nehézség, asztma, sőt anaphylaxiás shock. Amennyiben étel intoleranciánk van akkor a szervezet bármely pontját érintő panasz alakulhat ki, s a páciensek általában több tünetről számolnak be.

Az ételallergia esetében a szervezet védekező rendszere tévesen úgy reagál bizonyos élelmiszerekre, mintha azok károsak lennének, ezért az immunrendszer sejtjei ellenanyagot termelnek, hogy az idegen anyaggal szemben védekezzenek. Az esetek többségében az allergiás reakció azonnali tüneteket vált ki. Egyéntől és az érzékenységtől függően a tünetek súlyosak és enyhék egyaránt lehetnek.

A gluténérzékenység és laktózérzékenység igen gyakori

Az ételallergia tipikus tünetei:

Az ételérzékenység jellemző tünetei – emésztőrendszeri válaszok

hasgörcs
puffadás
hasmenés
szélgörcsök
fejfájás
székrekedés

Az ételallergia klasszikus tünetei – immunválaszok

kiütések
hányinger
fulladásos tünetek
szédülés
eszméletvesztés

Milyen tünetek megjelenése esetén gyanakodjunk ételintoleranciára?

Enzim elégtelenség/hiány

laktáz hiány szerepe a tejcukor intoleranciában (puffadással, hasmenéssel, hasi fájdalommal jár)

Kemikália / gyógyszer érzékenység

MSG (monosodium-glutamate, nátrium glutamát) a kínai ételekben (fejfájás, verítékezés, szédülés)

a szárított gyümölcsökben és zöldségekben, a borban, sörben lévő szulfitok (asztmás tünetek).

az erekre ható (értágító) aminok, mint a fenil-etilamin a csokoládéban és a vörösborban (migrén).

További tünetek lehetnek még:

● Arthritis, fibromyalgia, izületi fájdalom
● Szorongás, depresszió
● Kimerültség
● Fejfájás vagy migrén
● Szívdobogásérzés
● Víz visszatartás
● Autoimmun betegségek
● Figyelemhiány, hiperaktivitás (ADHD: attention deficit hyperactivity disorders)
● Ágyba vizelés és krónikus hólyagfertőzések
● Bélproblémák (colitis, IBD, IBS, szorulás, hasmenés, puffadás, hasi fájdalom, flatulencia,)
● Krónikus légúti tünetek (fulladás/ bronchitis)
● Sötét karikák vagy duzzanat a szemek körül
● Álmatlanság, letargia, “ködösség”,
● Myalgiás Encephalomyelitis / Krónikus Kimerültség Szindróma
● Állandó köhögés, hurut
● Arc melléküreg gyulladás
● Bőrbetegségek (ekcéma, bőrpír, pattanás)
● Súlyfelesleg problémák

A gluténérzékenység az egyik leggyakoribb ételintolerancia

Mely ételek, ételcsoportok, összetevők okozhatnak ételintoleranciát vagy ételallergiát?

A leggyakoribb intolerancia a glutén- vagy közismertebb nevén, lisztérzékenység. Szintén gyakori a tejérzékenység is, ez esetben a tejcukor, azaz a laktóz a felelős a tünetekért.

Ételallergiás tüneteket legtöbb esetben a mogyoró- és diófélék, tengeri ételek, a tojás, és a szója okoznak, illetve a tej nemcsak érzékeny, hanem allergiás reakciót is kiválthat: ilyenkor a tejfehérje okozza a bajt.

Mi tegyünk, ha ételintoleranciára, vagy ételallergiára gyanakszunk?

Ha azt sejtjük, hogy étel-allergiával vagy étel-intoleranciával állunk szemben, öndiagnózis helyett keressünk fel egy gasztroenterológust, akinek bátran mondjuk el panaszainkat, illetve hogy mire gyanakszunk. Szakorvos és dietetikus együttes munkája biztonságos segítséget nyújt abban, hogyan kell a szervezetünk számára megfelelően táplálkoznunk. Ha szakértő vélemény nélkül hagyunk el étrendünkből bizonyos tápanyagokat, annak káros hatásai lehetnek.

 

Szerző:

szakgyógyszerész, életmódtanácsadó

Klikk ide a hozzászoláshoz!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Advertisement

Kapcsolódó cikkek

Betegségek

Összefüggést mutattak ki a vérben felhalmozódott mérgező anyagok, például a rovarirtószerekben, tapadásmentes edényekben és égésgátlókban lévő kemikáliák és a lisztérzékenység (cöliákia) fokozott kockázata között fiataloknál. A...

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!