Connect with us

Szervusz! Mit keresel?

Hírek

Nagy-Britanniában jövő hét végén nyithatnak a szállodák, vendéglátóhelyek és turista attrakciók

Címlapfotó: Pixabay

A brit egészségügy legmagasabb rangú szakmai vezetőinek szerdai felhívása szerint sürgősen fel kell mérni, hogy Nagy-Britannia készen áll-e az új típusú koronavírus okozta Covid-19-járvány esetleges újabb hullámára.

Boris Johnson brit miniszterelnök előző nap a járvány megfékezését célzó, három hónapja elrendelt korlátozások eddigi legjelentősebb enyhítési intézkedéscsomagját jelentette be a londoni alsóházban. A képviselőknek adott tájékoztatásában közölte: a koronavírus-járvány visszavonulása immár lehetővé teszi, hogy a jövő hét végén Angliában kinyithassanak a vendéglátóhelyek, a szállodák, a múzeumok, a turistalátványosságok, és lazítani lehet az emberek közötti kötelező távolságtartást előíró szabályt is. Johnson hozzátette: jóllehet az éberség továbbra is kötelező, a brit kormány megítélése szerint azonban jelenleg nem fenyeget olyan második koronavírus-fertőzési hullám, amely maga alá gyűrhetné a brit állami egészségügyi szolgálatot (NHS).

A brit egészségügyi szolgálatok – köztük az (NHS) kórházi ápolószemélyzetének legmagasabb szintű szakmai szervezete, a Royal College of Nursing (RCN), a sebészorvosok hasonló szintű szövetsége (Royal College of Surgeons), valamint a körzeti orvosok királyi kollégiuma (Royal College of General Practitioners) – a legtekintélyesebb brit orvosi folyóirat, a British Medical Journal online kiadásán szerdán megjelent közös felhívásukban ugyanakkor elengedhetetlennek nevezték az ország megfelelő felkészítését a koronavírus-járvány esetleges második hullámára.

A felhívást kiadó 16 egészségügyi szervezet elnökei a nyílt levélben leszögezik, hogy nehéz ugyan megjósolni a nagy-britanniai Covid-19-járvány jövőbeni pályáját, a már rendelkezésre álló bizonyítékok arra vallanak, hogy egyre valószínűbb a járvány újbóli fellángolása egy-egy helyi közösségen belül, és valós kockázat a második hullám kialakulása. Emiatt a közös felhívás aláírói szükségesnek tartják annak átlátható és gyors felmérését, hogy Nagy-Britannia hol tart a felkészülésben és mi az, amit még meg kell tenni arra az esetre, ha az országot a járvány újabb hullámra érné el. Az egészségügyi vezetők szerint a felmérést azonnal el kell kezdeni, első eredményeinek már augusztusra ismertté kell válniuk, a teljes munkát pedig október végéig el kell végezni.

Hozzátették: a koronavírus-járvány féken tartásához szükséges infrastruktúra számos eleme már megvan, de továbbra is jelentősek a kihívások. A brit egészségügyi minisztérium szerdai reagálásában közölte: ha a helyi szinten megtett lépések elégtelennek bizonyulnának, a kormány szükség esetén újra bevezetne olyan intézkedéseket, amelyeknek célja a vírus szélesebb körű terjedésének megakadályozása.

Erre Boris Johnson is egyenes utalást tett előző napi alsóházi felszólalásában. Kijelentette: minden enyhítési lépés feltételes és visszafordítható, és ha a járványhelyzet megköveteli, a kormány nem riadna vissza akár országos szintű korlátozások újbóli bevezetésétől sem.

A koronavírus-járványnak Nagy-Britanniában eddig csaknem 43 ezer halálos áldozata van, a szűrővizsgálattal bizonyított fertőzések száma meghaladta a 300 ezret. Johnson elmondta ugyanakkor, hogy az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma a június első felével zárult egy hónapban 70 százalékkal csökkent az Egyesült Királyságban.

 

Forrás: MTI

 

Klikk ide a hozzászoláshoz!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Advertisement

Kapcsolódó cikkek

Koronavírus

Belgium tovább folytatja a koronavírus ellen az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina alkalmazását, mivel szakvélemények szerint az “oltóanyag jó,...

Koronavírus

Eddig sosem tapasztalt mértékű romlás jellemzi az elmúlt napok járványügyi adatait, kiemelten fontos ezért a higiénés szabályok betartása és a védőoltás felvétele – közölte...

Koronavírus

A koronavírus-járvány harmadik hullámában egyre fiatalabbak egyre súlyosabb állapotban kerülnek intenzív osztályra – hangsúlyozta Péter Ádám, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ intenzív terápiás szakorvosa...

Koronavírus

Tudunk változtatni bizonyos mértékig az oltási stratégiánkon”. Ennek az a célja, hogy minél több embernek adjuk be a védőoltásnak legalább az első adagját minél...

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!