Connect with us

Szervusz! Mit keresel?

Hírek

Orvosokkal konzultált Király Zsolt, hazánk egyik legismertebb vitorlázója

A képen Dr. Bujdosó Mihály, Király Zsolt, Dr. Nagy Ákos, Dr Dámóczi János látható. Címlapfotó: G.S.T.

Ezen a hétvégén elstartolt az év első vitorlásversenye. Az Ezüst szalag regattán 118  hajó indult.  A szombati rajt előtt, már pénteken is nagy volt a mozgolódás a balatonföldvári kikötőben. Különösen nagy tömeg verődött össze a híres Garuda versenyhajó környékén. Itt Király Zsolt, a legendás kormányos orvosokkal konzultált arról, hogyan lehet összekapcsolni a vitorlázást és az egészség megőrzését célzó akciókat. 

Király Zsolt, Magyarország egyik legismertebb vitorlázója, a tavalyi év Kékszalag-győztese úgy látja, hogy a vírushelyzet normalizálódása közeledtével újabb lendületet kaphat a sportturizmus. Ennek egyik oka, hogy a kijárási korlátozások rávilágítottak arra, milyen fontos szerepe van egészségünk megőrzésében a sportnak. Ebben a pár hétben még olyanok is elkezdtek azon gondolkodni, hogy mozogniuk kellene, akik eddig teljesen inaktív életet éltek. Szerinte a versenyzők és a túravitorlások mellett, a céges csapatépítő tréningek is hamarosan megjelenhetnek a Balatonon, amely komoly lökést adhat a vitorlás életnek.

Hasonlóan vélekedik a többnyire egészségügyi dolgozókból álló Garuda Sailing Team vezetője, Dr. Nagy Ákos is. Szerinte az utóbbi időben egyre tudatosabban figyelnek az emberek egészségi állapotukra. Ő személy szerint mindenkinek azt javasolja, hogy legalább egyszer próbálja ki a vitorlázást. Kortól, nemtől függetlenül bárkinek ajánlott ez a sport, hiszen meglehetősen intenzív kikapcsolódás, sokat nyújt a léleknek, de a testet is edzésben tartja.

A fedélzeti konzílium mellett, Király Zsolt  az orvosokkal közös edzést is tartott. Az Ő útmutatásai alapján fejezték be a Garuda versenyhajó technikai beállításait, amely komoly felújításokon esett át az elmúlt évben. A csapat el is indult az év első versenyén, az  Ezüst szalagon. A verseny szombaton 18.00-kor kezdődött és vasárnap 14.00-kor  ért véget.  A Garuda legénysége úgy véli,   a verseny kiváló felkészülést is kínált az év legnagyobb versenyére, a Kékszalagra. Ezen a közel  80 kilométeres távon jól fel lehetett frissíteni az éjszakai hajóvezetés és  navigáció fortélyait, amelyek elengedhetetlenek lesznek majd a következő nagyobb versenyeken is.

Milyen verseny az Ezüst szalag?
Három évvel ezelőtt rendezték meg első alkalommal a vitorlás megmérettetést.  A verseny egyik érdekessége, hogy a hajók esti rajttal indulnak. Az éjszakai regattát minden évben a teliholdhoz legközelebb eső hétvégén tartják, ezen a versenyen általában 21 óra után kezd csak sötétedni, majd a Hold rajzol igazi ezüst szalagot a Balaton vizére. (Innen kapta a nevét is  a verseny. ) A regatta  abszolút első helyezettje nyeri el az Ezüst szalag örökös vándordíját, egy súlyos ezüst tálcát. Általában nem ez az első vitorlásverseny a Balatonon, de az idei év vírushelyzet miatt töröltek több regattát is,  ezért 2020-ban ez volt az évad első,  szezonnyitó túraversenye.  A hétvégi megmérettetést az IRF Ventilo 28-as katamarán csapata (Diószegi Zoltán Székely András, Hunfalvy Csaba, Antal Gábor) nyerte.

A hajózás gyógyszer is lehet? 

A magyar orvosok egészséggel és a vitorlázás szeretetével kapcsolatos véleményét erősíti meg több nemzetközi kutatás is. Ilyen például Wallace J. Nichols, a neves biológus felmérése, amelynek alapján írta a Blue Mind című könyvet. Ebben részletesen kifejti, hogy nem véletlen, hogy az emberek előszeretettel osztanak meg tengerparti, esetleg vitorlázós képeket magukról a közösségi médiában. Szerinte a víz közelében, a vízen vagy a víz alatt való tartózkodás boldogabbá teszi az embereket, csökkenti a stresszfaktorok hatását, növeli a jó közérzetünket és beindítja a kreatív gondolkodást. A kutató azt is állítja, hogy vizes sportok növelik a koncentrációt. A vízen való tartózkodás a későbbi munkára és társas kapcsolatokra is kihat. Nicols egy interjúban még azt is kifejti, hogy a hajózás egyfajta “gyógyszer” is lehet sokak számára. Szerinte a szakembereknek közösen át kellene gondolniuk, hogyan lehetne az egészségügyi megközelítés részévé tenni ezeket a kutatási eredményeket.

Klikk ide a hozzászoláshoz!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Advertisement

Kapcsolódó cikkek

Diéta, Testmozgás

A sportolás, a testedzés, a friss levegőn való tartózkodás fontosságára hívják fel a figyelmet abban a jótékonysági akcióban, amelyben a legendás vitorlázó, Király Zsolt baseballsapkáját árverezik...

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!