Connect with us

Szervusz! Mit keresel?

Hírek

Amit a WHO-ról tudni érdemes

Az elmúlt hetekben annyiszor hallhattuk már a WHO nevet, mint eddigi életünk során talán még soha. Az Egészségügyi Világszervezet iránymutatása szerint éljük mindennapjainkat, mossuk a kezünket, tartjuk a másfél méter távolságot egymástól. Az új koronavírus járvány terjedése kapcsán több bírálat is érte tevékenységüket. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a szervezetről.

A WHO a World Health Organization szavak kezdőbetűit jelöli és magyarul Egészségügyi Világszervezetnek fordítjuk. Az ENSZ nemzetközi közegészségügyi koordináló hatóságaként működő szervezete, genfi központtal, és hat regionális irodával Kongótól a Fülöp Szigetekig. 1848. április 7-én írták alá az alapító okmányát, azóta ez a nap az Egészségügyi Világnap. Több, mint 150 országból 7000 ember dolgozik a mamutszervezetben. 

A WHO célja, hogy egy olyan modern szervezet legyen, amelyik láthatatlanul, a háttérből dolgozik azon, hogy a világ lakosságának az egészsége mérhetően, jól érzékelhetően javuljon. 1950-től azaz a WHO működésének megkezdésétől napjainkig a születéskor várható átlagos élettartam 25 évvel nőtt meg és 2016-ban 6 millióval kevesebb gyermek halt meg ötödik születésnapja előtt, mint 1990-ben. Melyek azok a feladatok, amelyek ellátásával a WHO hozzájárult ezeknek a számoknak az eléréséhez?

A WHO fő feladatai:

  • Iránymutatás az egészségügy területén.
  • Együttműködés a kormányokkal a nemzeti egészségügyi programokban.
  • Megfelelő egészségügyi technológia, információ és szabványok kifejlesztése és publikálása. 
  • Kiterjedt segélynyújtó, kutató és irányító tevékenység az egészségvédelem minden területén, különösen fertőző betegségek, járványok, gyermekbetegségek, szív és keringési zavarok, a rák és az AIDS okainak feltárása, természete, gyógyítása és megelőzése területén.

Pár érdekesség a WHO munkájáról:

  • A WHO nemzetközi ajánlásának hatására emelték meg a dohánytermékek adóját Magyarországon is.
  • Ugyancsak az Egészségügyi Világszervezet ajánlására található világszerte a dohánytermékek csomagolásán  a cigarettázás káros hatásait bemutató képes figyelemfelhívó felirat.
  • Többek között a WHO-nak köszönhető, hogy a fejlődő országokban is elterjedtek az oltások, amely gyermekek milliónak életét mentette és menti meg napjainkig.
  • A WHO készítette el azt a magasság és testsúlytáblázatot, pontosabban növekedési görbét, amelyet a gyermekgyógyászok világszerte használnak a csecsemők és kisgyermekek fejlődésének értékelésére.
  • A BNO kódokat, azaz a Betegségek Nemzetközi Osztályozásának kódjait is a WHO felügyelete alatt dolgozták ki, így a világ bármely országban ha megbetegszik valaki, vagy megsérül, diagnózisát egységes kódrendszer alapján tudják besorolni. A szabványos kódolás miatt a világ különböző országaiból érkező statisztikák, jelentések  összehasonlíthatóak.
Klikk ide a hozzászoláshoz!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Advertisement

Kapcsolódó cikkek

Koronavírus

Belgium tovább folytatja a koronavírus ellen az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina alkalmazását, mivel szakvélemények szerint az “oltóanyag jó,...

Koronavírus

Eddig sosem tapasztalt mértékű romlás jellemzi az elmúlt napok járványügyi adatait, kiemelten fontos ezért a higiénés szabályok betartása és a védőoltás felvétele – közölte...

Koronavírus

A koronavírus-járvány harmadik hullámában egyre fiatalabbak egyre súlyosabb állapotban kerülnek intenzív osztályra – hangsúlyozta Péter Ádám, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ intenzív terápiás szakorvosa...

Koronavírus

Tudunk változtatni bizonyos mértékig az oltási stratégiánkon”. Ennek az a célja, hogy minél több embernek adjuk be a védőoltásnak legalább az első adagját minél...

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!