Connect with us

Szervusz! Mit keresel?

Hírek

Spanyolországban három hét alatt megháromszorozódott a fertőzöttek száma

Címlapfotó: Pixabay

Az elmúlt három hétben megháromszorozódott az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma – közölte María José Sierra, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ epidemiológusa hétfőn Madridban.

Az egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón a szakember elmondta: a július elseje óta igazolt esetek 65 százalékát két autonóm közösségből, Aragóniából és Katalóniából jelentették.

Mindkét tartományban az egészségügyi hatóságok korlátozó intézkedéseket rendeltek el a múlt héten, például Barcelonában és a vonzáskörzetében található mintegy tucatnyi településen bezárták a kulturális és sportközpontokat, korlátozták a vendéglátóhelyek fogalmát, a szabad gyülekezést tíz főben maximálták. Emellett arra kérték a térségben élő mintegy négymillió embert, hogy csak elengedhetetlen esetekben hagyja el otthonát, de ennek ellenére a tengerpartok tele voltak a hétvégén.

“Talán nem félnek annyira a vírustól, mint mi idősebbek” – jegyezte meg María José Sierra azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi időben regisztrált fertőzöttek többsége a fiatalabb korosztályból kerül ki. A kimutatott esetek mintegy 60 százaléka tünetmentes, akiket például a kontaktkutatások során fedeznek fel – tette hozzá.

Salvador Illa egészségügyi miniszter elmondta: a mostanában feltárt járványgócok közül sok függ össze nagyobb családi rendezvényekkel, illetve éjszakai szórakozóhelyekkel, vagyis olyan helyzetekkel, amikor az emberek lazítanak az egészségügyi előírások betartásán.

A tárcavezető a szabályok szigorú követésére szólított fel annak érdekében, hogy ellenőrzés alatt lehessen tartani a kialakult gócokat. Tájékoztatása szerint jelenleg 201 járványgócot tartanak számon az országban összesen 2289 aktív esettel. A spanyol egészségügyi tárca adatai szerint a január vége óta regisztrált fertőzöttek száma meghaladta a 264 ezret, az elmúlt egy napban 685 esetet azonosítottak PCR-tesztekkel. A fertőzés következtében eddig 28422-en hunytak el, az elmúlt 24 órában egy, egy hét alatt pedig kilenc halálos áldozata volt a koronavírusnak.

 

Klikk ide a hozzászoláshoz!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Advertisement

Kapcsolódó cikkek

Koronavírus

Belgium tovább folytatja a koronavírus ellen az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina alkalmazását, mivel szakvélemények szerint az “oltóanyag jó,...

Koronavírus

Eddig sosem tapasztalt mértékű romlás jellemzi az elmúlt napok járványügyi adatait, kiemelten fontos ezért a higiénés szabályok betartása és a védőoltás felvétele – közölte...

Koronavírus

A koronavírus-járvány harmadik hullámában egyre fiatalabbak egyre súlyosabb állapotban kerülnek intenzív osztályra – hangsúlyozta Péter Ádám, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ intenzív terápiás szakorvosa...

Koronavírus

Tudunk változtatni bizonyos mértékig az oltási stratégiánkon”. Ennek az a célja, hogy minél több embernek adjuk be a védőoltásnak legalább az első adagját minél...

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!