Connect with us

Szervusz! Mit keresel?

Betegségek

Szigorú szabályok mellett fog újraindulni az egészségügy

MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter április 30-án bejelentette, hogy a magánegészségügyre vonatkozó korlátokat fel fogják oldani. A közegészségügyben négy lépésben, különböző időpontokban és különböző kezelésekre vonatkozóan történik meg az egészségügyi ellátás újraindítása. 

 

A Portfolio.hu cikkében arról ír, hogy birtokába került egy levél, melyből kiderül, hogy elsőként a következő egészségügyi területeket érinti az újraindítás:

  1. A háziorvosi és házi gyermekorvosi, továbbá a védőnői ellátások és fogászati alapellátás.
  2. A járóbeteg szakellátás, ideértve a diagnosztikai ellátásokat és a fogászati szakellátást is.
  3. Az egynapos ellátások.
  4. A fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a tranplantációs beavatkozások.
  5. A nem közfinanszírozott (magán) ellátások.

Az egészségügyi intézmények vezetőit arra szólították fel, hogy minden ellátási szinten első ütemben a COVID-19 átvitel szempontjából alacsonyabb kockázatot jelentő, egyben a beteg egészségügyi állapota szempontjából sürgősebb beavatkozásokat végezzék el. Ezt követően fokozatosan javasolja a beavatkozások kiterjesztését a tervezett beavatkozások szélesebb körére.

A háziorvosi és fogászati alapellátás újraindításának feltétele, hogy a beteg telefonon előzetesen időpontot kérjen. A rendelőbe lépéskor testhőmérséklet mérése szükséges, a betegeknek 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk egymástól. Folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást kell végezni, a dolgozók részére vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert, szükség szerint védőeszközöket kell biztosítani.

A feltételek között az is szerepel, hogy csakis telefonos konzultációt követően kerülhet sor személyes orvos-beteg találkozásra, amelynek előjegyzés szerint kell történnie, a jogszabály szerinti heti 15 órában. Óránként maximum 4 beteget vizsgálhatnak. Az igazolások, keresőképtelen állomány igazolás kiállítását, szociális ellátáshoz szükséges dokumentumokat csakis telefonon, vagy más nem személyes úton kell végezni.

A járóbeteg szakellátásban meg kell teremteni egy olyan elektronikus egészségügyi szolgáltatást, amely lehetővé teszi a személyes találkozás nélküli kapcsolattartást, a pácienssel való kommunikációt, szabályos telefonos vizit lebonyolítását. A távkonzultáció alapján dönti el az egészségügyi dolgozó, hogy szükséges-e a személyes vizsgálat, amelyre előjegyzés történik, a beteg időpontot kap.

Telefonos konzultáció alapján az orvos rendelkezhet a kórházi beutalásról és mentőrendelésről. Az intézményi vizsgálat esetén óránként maximum 4 vizsgálat javasolt. Csak olyan szakrendelés működhet tehát, ahol előjegyzés alapján fogadják a betegeket.

A betegek egészségügyi intézménybe történő belépése előtt a következő intézkedések történnek:

  • lázmérés,
  • higiénés kézfertőtlenítés,
  • járványügyi kérdőív kitöltése,
  • védőmaszkkal történő ellátása.

A kikérdezés során a koronavírus gyanúsnak vélt beteget az erre a célra kijelölt és elkülönített szakrendelőben kell ellátni, ahol  valamennyi egyéni védőeszköz (FFP 2 maszk, védőszemüveg, arcvédő maszk, köpeny, gumikesztyű), kéz és felületfertőtlenítő biztosított. Kockázatot jelentő járóbeteg-beavatkozást csak egy negatív PCR vizsgálati eredmény birtokában lehet elvégezni.

Az egynapos ellátásokat előzetes koronavírus-tesztelést követően lehet végezni.

A magánegészségügy esetében hasonló feltételeket kell teljesíteni.

Klikk ide a hozzászoláshoz!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Advertisement

Kapcsolódó cikkek

Koronavírus

Belgium tovább folytatja a koronavírus ellen az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina alkalmazását, mivel szakvélemények szerint az “oltóanyag jó,...

Koronavírus

Eddig sosem tapasztalt mértékű romlás jellemzi az elmúlt napok járványügyi adatait, kiemelten fontos ezért a higiénés szabályok betartása és a védőoltás felvétele – közölte...

Koronavírus

A koronavírus-járvány harmadik hullámában egyre fiatalabbak egyre súlyosabb állapotban kerülnek intenzív osztályra – hangsúlyozta Péter Ádám, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ intenzív terápiás szakorvosa...

Koronavírus

Tudunk változtatni bizonyos mértékig az oltási stratégiánkon”. Ennek az a célja, hogy minél több embernek adjuk be a védőoltásnak legalább az első adagját minél...

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!